luni, 8 august 2016

Omul sau mașinăria

Dupa așa zisa "revoluție industrială" la începutul secolului XIX , omul devine dispensabil si înlocuit cu mașinării ( ele facilitau companiile care alergau dupa profit si producție maximala pe timp scurt sau mediu). Pe parcurs si in viețile oamenilor simpli a început sa se schimba din prijma ca aveau primeau in agricultura si in gospodărie de la mașinării ( aparate electrocasnice sau utilaje agricole)... părea la momentul respectiv un progres de care omenirea putea sa se autoîntreține mult mai ușor si cat mai natural pana nu a început epoca consumatorismului ( la începutul secolului XX) excesiv si nociv. Nu se mai putea vorbi de simple nevoi ale omului si se punea accentul doar pe producție masiva ( stocuri care ajungeau in final la reciclare) si obținerea unor profituri uriașe de pe urma cărora corporațiile erau beneficiarii iar consumatorii ( oamenii de rand) muncitori sau sclavi la respectivele corporații.


De asemenea , a început scăderea calității si a durabilității masinariilor , obiectelor electrocasnice cat si a utilajelor agricole sau a mașinilor ( apăreau modele noi si alte versiuni )... pana si aparatele electronice : televizorul , calculatorul sau telefonul mobil ( erau create încât durabilitatea lor sa fie mică maxim 10 ani)... mai ales ca cu timpul se spune ca tehnologia suferă modificări e lesne de înțeles ca scopul era si este precis si anume ( producție si profit de pe urma masinariilor ). Așa ajungem pe la sfârșitul secolului XX unde pe scena masinariilor se schimba dramatic iar oamenii devin dependenți de mașinării sau de roboti industriali ( fiind chiar inlocuiti cu viteza luminii fara ca mulți sa se gândească ca nu chiar un lucru bun)... risipa de resurse naturale si supraproducție duc la dezastre ecologice si risipa ( deoarece am ajuns sa creăm aproape orice cu ajutorul masinariilor fara sa mai ținem cont daca chiar avem nevoie de ceea ce facem, producem).


Iar secolul XXI ne-a prins intr-un joc absurd , lupta dintre corporații ( care dintre ele sa deține monopolul) si prin reclame meschine ( pentru tot felul de produse , obiecte care la urma urmei au dat naștere pe bulangii , homosexuali si poponari ca mai toti reacționează ca niște roboti programați ... ei fiind setați sau inserați de ceea ce văd si aud cu ajutorul aparatelor electronice , gadget-uri ). Ținta rămâne aceeași si anume oamenii de rand ( cei care nu au intrat in febra masinariilor si folosesc sau sa folosesc doar de forța manuala in viitor nu vor mai scapă , nici daca trăiești undeva pe munte ... risti ca intr-o zi sa te trezești cu o antena de transmisie la câțiva pași de coliba sau de casa ta ). Nu mai existe limite de a aduce in viata omului cat mai multe lucruri inutile la urma urmei dar va ajunge sa le cumpara ca doar sa nu-l vadă vecinii ca e mai sărac si nu are măcar un LCD pe perete sau un cuptor cu microunde ). Care nu , numai e nociv pentru sănătate ca si multele din aparate electronice ( care generează poluare electromagnetica ) dar ii fac pe oameni sa devine dependenți si majoritatea nu mai gândesc cu creierul ( nu mai procesează datele din jurul lor) cand așa de bine pot sa facă roboții , mașinăriile in locul lor.


 Am ajuns , sa fim mai conectați la viata virtuală mai mult decât la cea reala cu ajutorul aparatelor electronice si sa uitam cine suntem sau cine am fost . Uitam , ca omul poate se creeze singur toate necesare fara sa apeleze la "ajutorul" roboțeilor ... fara sa devine sclavii tehnologiei si implicit sclavii corporațiilor care parca ar satisfacă cererile lor dar mai degrabă ( corporațiile isi satisfac propriile nevoi si propria foame de bani si putere) iar oamenii ajung ... in unele cazuri simple unelte iar in alte cazuri humanoizi ( corp uman dar creierul înlocuit de procesoare sau mai bine spus , cu creierul spălat si setat la cerințele lumii moderne). De unde omul sa-si uita originea si sa fie , ori un simple obiect fizic sau sexual!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu